Sinds november 2018 verzorgen de stagiairs en begeleiders van wijkleerbedrijf Lokaal+ op de Willem de Rijkelaan iedere maandag een dagprogramma voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. De bezoekers en begeleiders vertellen over hun ervaringen.

Bezoekers van de ontmoetingsdag kunnen deelnemen aan een dagprogramma waar bewegen, samen koken en muziek centraal staan. Met speciale oefeningen en spelletjes hopen de begeleiders de progressie van de dementie bij de bezoekers zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook bieden zij een luisterend oor aan mantelzorgers.

“Ik vind het ontzettend leuk om de studenten te helpen en hier iedere week aanwezig te zijn. Als ik een saaie zondag heb kijk ik echt weer uit naar de maandag.” – Fien, bezoekster ontmoetingsdag voor mensen met dementie

Veel plezier

De ontmoetingsdag gaat van start met een lekker kopje koffie en de krant van de dag. Begeleidster Isabelle begeleidt vervolgens het ochtendprogramma, dat in het teken staat van sporten en beweging. “We gebruiken de methode van Andrew Peter Greenwood (Dance for Health) om het lichaam fit te houden. Dit heeft namelijk een positief effect op de progressie van de dementie”, legt Isabelle uit.

“We zitten op een stoel, maar het is echt ongelofelijk hoeveel oefeningen we nog kunnen doen en hoe moe je ervan wordt. Dat vind ik echt bijzonder.” – Nel, bezoekster ontmoetingsdag voor mensen met dementie

Na het sporten bereiden de bezoekers samen met de stagiairs en begeleiders een biologische lunch. Isabelle: “Veel van de ouderen die bij ons komen krijgen thuis niet meer voldoende voedingsstoffen binnen. We geven ze dus veel groenten en donker brood en vermijden snoep en gebak.” Nadat gezamenlijk de lunchspullen zijn opgeruimd hebben de bezoekers wat tijd voor zichzelf, een ideaal moment voor een fijn dutje of het lezen van een boek.

Ontmoetingsdag voor mensen met dementie

Leren van elkaar

’s Middags kunnen de bezoekers hun talent en creativiteit kwijt in leuke spelletjes en activiteiten. Hier staat vooral het trainen van het geheugen centraal. Bezoekster Fien legt uit: “Ons geheugen is niet zo goed meer. Daarom komen wij hier om spelletjes te spelen en puzzels te maken om ons geheugen goed te houden. Het is goed voor ons én brengt ontspanning. En het vertier is ook heel leuk!” Sommige bezoekers proberen de stagiairs iets te leren. Zo is Hans samen met stagiair Mohammed een bak schroeven aan het sorteren, terwijl hij bij iedere schroef uitlegt waar deze voor bedoeld is. Bezoekster Nel maakt samen met stagiair Roekia een kruiswoordpuzzel. Roekia is statushoudster en woont sinds 1,5 jaar in Nederland. Ze volgt de BBL-opleiding tot dienstverlener in de zorg bij het Summa College. Om haar Nederlands te oefenen doet ze samen met Nel spelletjes en maakt puzzels. Als Roekia iets niet begrijpt probeert Nel haar op het juiste antwoord te brengen door vragen te stellen. Nel: “Ik heb na mijn pensioen altijd vrijwilligerswerk gedaan met boeken in het ziekenhuis. En ik ben altijd graag met taal bezig geweest en vind het leuk om Roekia te kunnen helpen.”

Dagafsluiting

De middag wordt afgesloten met muziek. De bezoekers zingen samen hits van vroeger onder begeleiding van gitaarspel. Een van de bezoekers heeft zelfs zijn mondharmonica meegenomen. Zo halen de bewoners samen herinneringen op. Aan het eind van de dag kunnen mantelzorgers bij begeleidster Jolijn terecht om hun verhaal kwijt te kunnen of ter ondersteuning.

Benieuwd geworden naar de ontmoetingsdag voor mensen met beginnende dementie? Neem dan een kijkje op de website van Lokaal+, kies welke dag je het beste uitkomt en meld je aan!

Lees meer over: Wijkleerbedrijf Lokaal+

Lokaal+

Lokaal+

Wat is er nou mooier dan een glimlach van oor tot oor op het gezicht van de mantelzorgers en ouderen toveren en ze een fantastische middag bezorgen? Bij het project Lokaal+ van de opleiding Verpleegkunde van het Summa College doen we dit iedere maandagmiddag. De...

Het wijkleerbedrijf en Lokaal+ in coronatijd

Het wijkleerbedrijf en Lokaal+ in coronatijd

Lokaal⁺ is altijd een plek geweest om anderen te ontmoeten en samen met studenten van het Summa College uiteenlopende activiteiten te ondernemen, zoals koken en samen bewegen. Vanwege de coronamaatregelen heeft het wijkleerbedrijf en Lokaal+ helaas haar deuren...