Op maandag 27 januari ging de e-healthweek 2020 van start met de jaarlijkse ICT & Health Openingsmanifestatie. Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis van het Summa College was aanwezig om samen met medepractoraten een workshop te leiden over het gebruik van e-health in het onderwijs.
Van 27 januari tot en met 1 februari vindt voor de vierde keer de e-healthweek plaats. Het ECP|Platform voor de InformatieSamenleving, het ministerie van VWS, Zorg van Nu en de Patiëntenfederatie willen op deze manier zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met e-health. De e-healthweek trapt ieder jaar af met de ICT & Health Openingsmanifestatie in Den Haag. Afgelopen maandag trok een grote groep bezoekers naar het AFAS Circustheater om nuttige workshops bij te wonen, naar interessante sprekers te luisteren en rond te lopen over een inspiratiemarkt met meer dan twintig stands. Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis een aantal medepractoraten verzorgden ook een workshop.
“In onze workshop willen we een praktisch model ontwikkelen dat handvatten biedt om e-health een plek te geven in het mbo- en hbo-onderwijs.” – Susan Metz, practor Samen Slim Zorgen Thuis
Wat is e-health?
Met slimme apps kun je gemakkelijker je conditie verbeteren of een online afspraak maken bij de huisarts. Maar digitale hulpmiddelen kunnen ook worden ingezet om mensen langer veilig thuis te laten wonen. De overheid stimuleert de zorgsector om steeds meer e-health toe te passen om zo de zorg te verbeteren én betaalbaar te houden. Tijdens de ICT & Health Openingsmanifestatie konden bezoekers ontdekken hoe ze de volgende stap zetten in de transformatie naar toekomstbestendige zorg. Zorgprofessionals, bestuursleden, ICT-managers, patiënten en onderzoeksinstituten deelden ervaringen met elkaar.
Workshop practoraten
In de workshop ‘Aan de slag met e-health in jouw onderwijs’ kwamen docenten en projectleiders van verschillende mbo- en hbo-scholen samen om te ontdekken hoe ze e-health een plek kunnen geven in hun lesprogramma’s. “We wilden een interactieve workshop waarbij alle aanwezigen hun eigen input leverden. Wat zijn bijvoorbeeld de basisvaardigheden en verdiepende vaardigheden die nodig zijn om e-health toe te kunnen passen?”, vertelt Jolanda van Til, lectoraat en projectleider Technologie en Zorg bij het Deltion College. Dankzij dit soort initiatieven worden de studenten van nu opgeleid voor werk in de technologische samenleving van de toekomst.