Onze eerstejaarsstudenten van Verpleegkunde gaan aan de slag met het thema ‘dementie’. Maar wat is dementie? Hoe denkt of handelt iemand die dement is? Dit is natuurlijk lastig uitleggen en soms ook lastig te begrijpen. Maar daar is de VR-bril, oftewel de Virtual Reality bril, een perfecte oplossing voor! Maar dit wordt toch gebruikt in escaperooms en in de vrijetijdssector? Nee hoor, ook steeds meer in de zorg én tijdens onze lessen.

We kennen het vast allemaal, maar misschien heeft nog niet iedereen ooit een VR-bril opgehad. Zowel voor de vrije tijd als voor een opleiding zijn hier ontzettend veel mogelijkheden in en deze hebben wij aangegrepen. Vanuit ons practoraat ‘Samen Slim Zorgen’ zijn we aan de slag gegaan met Indo D’Mentia. Betrokken docenten hebben een training gevolgd om deze VR toepassing in het onderwijs te kunnen gebruiken. En zo stonden Debby, onze studenten en ik met een VR-bril op in de schoenen van een demente zorgvrager en zagen we hoe belangrijk het is om lijstjes te maken van dingen die gedaan moeten worden. Maar ook hoe deze persoon bedenkt dat er nog maar één pak melk in de koelkast staat en er klaarblijkelijk toch nog zeven stonden. En welke sleutel hoort past ook alweer in welk slot? Het klinkt allemaal logisch voor ons en juist daarom is het ook lastig te begrijpen. Maar gelukkig hebben we onze eerstejaarsstudenten alvast beter kennis kunnen laten maken met het thema dementie. Ideaal ook, want ze gaan voor het eerst op stage. Door deze VR beleving hebben ze kennis kunnen maken met een belangrijke doelgroep gedurende de opleiding tot verpleegkundige en daarnaast gaan we ook nog monitoren of de applicatie ingezet kan worden in latere leerjaren. Op die manier kunnen we de opgedane praktijkervaringen koppelen aan de beleving. Wordt vervolgd dus!

Lees meer over: Nieuws

🥽 Alzheimercafé meets VR 🥽

🥽 Alzheimercafé meets VR 🥽

Deze week hebben de derdejaarsstudenten (branche VV&T) bezoekers van het Alzheimercafé begeleid bij het kijken van een film middels Virtual Reality ➡ VR-bril. Het Summa College heeft deze avond 15 brillen beschikbaar gesteld en onze bezoekers konden op deze manier...