Onze eerstejaarsstudenten van Verpleegkunde gaan aan de slag met het thema ‘dementie’. Maar wat is dementie? Hoe denkt of handelt iemand die dement is? Dit is natuurlijk lastig uitleggen en soms ook lastig te begrijpen. Maar daar is de VR-bril, oftewel de Virtual Reality bril, een perfecte oplossing voor! Maar dit wordt toch gebruikt in escaperooms en in de vrijetijdssector? Nee hoor, ook steeds meer in de zorg én tijdens onze lessen.

We kennen het vast allemaal, maar misschien heeft nog niet iedereen ooit een VR-bril opgehad. Zowel voor de vrije tijd als voor een opleiding zijn hier ontzettend veel mogelijkheden in en deze hebben wij aangegrepen. Vanuit ons practoraat ‘Samen Slim Zorgen’ zijn we aan de slag gegaan met Indo D’Mentia. Betrokken docenten hebben een training gevolgd om deze VR toepassing in het onderwijs te kunnen gebruiken. En zo stonden Debby, onze studenten en ik met een VR-bril op in de schoenen van een demente zorgvrager en zagen we hoe belangrijk het is om lijstjes te maken van dingen die gedaan moeten worden. Maar ook hoe deze persoon bedenkt dat er nog maar één pak melk in de koelkast staat en er klaarblijkelijk toch nog zeven stonden. En welke sleutel hoort past ook alweer in welk slot? Het klinkt allemaal logisch voor ons en juist daarom is het ook lastig te begrijpen. Maar gelukkig hebben we onze eerstejaarsstudenten alvast beter kennis kunnen laten maken met het thema dementie. Ideaal ook, want ze gaan voor het eerst op stage. Door deze VR beleving hebben ze kennis kunnen maken met een belangrijke doelgroep gedurende de opleiding tot verpleegkundige en daarnaast gaan we ook nog monitoren of de applicatie ingezet kan worden in latere leerjaren. Op die manier kunnen we de opgedane praktijkervaringen koppelen aan de beleving. Wordt vervolgd dus!

Lees meer over: Nieuws

Minister Dijkgraaf op bezoek bij het practoraat!

Minister Dijkgraaf op bezoek bij het practoraat!

Op 13 februari mochten we minister Dijkgraaf bij het Summa College verwelkomen. Met dank aan enthousiaste docenten en studenten hebben we toegelicht hoe we met het practoraat bij Summa Zorg een bijdrage leveren aan kennisontwikkeling en zorginnovatie. Samenwerking met...

Samen Slim Stage lopen in actie!

Samen Slim Stage lopen in actie!

Voor de kerstvakantie was er een 2e bijeenkomst met alle betrokkenen in het kader van het actie onderzoek Samen Slim Stage lopen. In dit onderzoek focussen we ons op de effectieve begeleiding, gegeven door docenten, op de professionele werkplaats in de zorg. Vandaag...

Studenten Summa Fashion maken zorgrobots ‘menselijker’

Studenten Summa Fashion maken zorgrobots ‘menselijker’

Studenten van Summa Fashion hebben zorgrobots in modieuze kleding gestoken. Met mooie outfits zouden ze mensen met een beperking, mensen met dementie en andere gebruikers meer aan moeten spreken. De robotmaatjes verschijnen op donderdag 22 december in hippe outfits op de catwalk bij Summa Zorg.