Het practoraat Samen Slim Zorgen Thuis nodigt regelmatig gastlezers uit die hun ervaringen delen met de studenten van het Summa College. Op maandag 25 november was het de beurt aan Drs. Tom Ederveen van Robot Xperience. En hij kwam niet alleen!
Tom heeft veel ervaring als spreker en vindt het leuk om op een interactieve manier zijn kennis en betrokkenheid bij de samenleving, technologie en de zorg met het publiek te delen. Onderwerpen als robotisering, digitalisering en kunstmatige intelligentie komen veel terug in zijn gastlezingen. “Vanuit Robot Xperience verzorgen we regelmatig inspiratiesessies rondom technologie, zorg en welzijn en onderwijs. We merken dat het lastig is om anders te denken en het proces anders in te richten. Afhankelijk van het publiek nemen we daarom vaak een van onze robots mee, om het tastbaar te maken”, vertelt Tom. Ook bij het gastcollege van het practoraat is een robot aanwezig: Pepper. Zij stelt Tom regelmatig een vraag om richting te geven aan de presentatie. Met haar lieve stem en menselijke bewegingen weet ze de studenten gelijk voor zich te winnen.
De introductie van technologie
Het gastcollege trapt af met een aantal voorbeelden van technologische snufje die nu al in de zorg worden gebruikt, zoals Paro, beeldbellen en het slimme huis. Veel van de studenten zijn deze innovaties al tegengekomen tijdens hun stage of praktijklessen. Maar waarom wordt er zoveel nieuwe zorgtechnologie ontwikkeld? Die vraag stelt Tom aan de studenten. “Het maakt het werk makkelijker en efficiënter”, antwoordt een van de studenten. Een ander vult aan: “Zo worden we zo min mogelijk belast.” Tom laat met interessante filmpjes zien op welke manier al gebruik wordt gemaakt van robots in de zorg. Hoewel robots en andere technologieën vaak nog als bedreiging worden gezien, omdat ze banen in zouden pikken van zorgverleners, vertelt Tom de studenten dat ze de technologie beter als kans kunnen zien. “Wat wij mensen eigenlijk heel makkelijk vinden is voor een robot heel moeilijk. Maar wat wij soms heel moeilijk vinden is voor een robot heel simpel”, legt Tom uit. Zo kunnen robots saaie of gevaarlijke klusjes oppakken en zijn ze veel efficiënter in bepaalde taken.
Robots in het dagelijks leven
Robots kunnen worden ingezet als exoskelet voor mensen die moeilijk lopen, voor logistiek werk zoals het rondbrengen van medicijnen en bij nauwkeurige operaties. Er komen een hoop interessante voorbeelden van nuttige toepassingen in de zorg langs tijdens het gastcollege. Maar Tom vindt het belangrijk om de technologie ook tastbaar te maken voor de studenten met meer herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Hij benoemt bijvoorbeeld de medicijndispensers van Philips en Pillo en de sociale robots Tessa, LEA en Maatje. Maar zonder dat we het weten hebben we ook in ons dagelijks leven steeds vaker met kunstmatige intelligentie te maken, zoals de voorkeurslijsten in Netflix of Spotify. Tom heeft een Google Home Speaker meegenomen en nodigt een van de studenten uit om hem te demonstreren. Student Noortje heeft thuis ook een Google Home en doet voor hoe ze er thuis mee praat: “Google, wat voor weer is het vandaag in Eindhoven?” De speaker vertelt netjes de weersverwachting. Noortje: “Je moet wel duidelijk tegen hem praten, anders snapt hij het niet. Ik heb soms zelfs een klein gesprekje met hem, bijvoorbeeld over het weer aan de andere kant van de wereld.” Een andere student houdt een wedstrijdje hoofdrekenen tegen Google Home. Maar als de sommen te ingewikkeld worden legt de student het af tegen de robot.
Kunstmatige en sociale intelligentie
Wat maakt een robot nou geschikt om in te zetten in de zorg? “Een robot kan veel meer feiten en kennis opslaan dan mensen”, zegt een van de studenten. “Robots zijn heel precies omdat ze dingen veel beter kunnen herhalen”, vertelt een ander. Tom legt uit: “In feite is een robot gewoon een computer. Die technologie gaat steeds sneller en er wordt meer en meer data verzameld. Als één robot iets leert, dan kunnen duizenden andere robots meteen precies hetzelfde. Zo leren ze van elkaar en worden veel sneller ‘slim’.” Robots zijn dankzij hun kunstmatige intelligentie dus veel slimmer zijn dan wie dan ook. “Toch missen ze een belangrijke eigenschap die mensen wel bezitten: sociale intelligentie. Mensen worden gedreven door hun bewustzijn en kunnen op onverwachte situaties inspringen”, voegt Tom toe. Robot Pepper vraagt tot slot wat technologie betekent voor de zorgverleners die er binnenkort mee gaan werken. Tom: “We moeten vooral gebruikmaken van de kracht van machines en rekening houden met de beperkingen.” Een robot als verpleegkundige, dat kunnen de studenten zich echt niet voorstellen. “Maar robots kunnen wel onze digitale collega’s worden!”