Lokaal⁺ is altijd een plek geweest om anderen te ontmoeten en samen met studenten van het Summa College uiteenlopende activiteiten te ondernemen, zoals koken en samen bewegen. Vanwege de coronamaatregelen heeft het wijkleerbedrijf en Lokaal+ helaas haar deuren tijdelijk moeten sluiten. Maar de studenten zitten niet stil!

De studenten van het wijkleerbedrijf hebben nu iedere week contact met hun cliënten om te vragen hoe het gaat. Dit bespreken ze vervolgens met hun begeleider. “Elke week bel ik mijn studenten en gasten. Degenen van wie ik geen telefoonnummer heb krijgen een mailtje”, legt begeleider Max Verkammen uit.

Op huisbezoek

Eén stagiaire van Lokaal+ in het bijzonder was erg betrokken bij een van de gasten, de dementerende Ton. Max: “Ton verheugt zich altijd enorm op het koken bij Lokaal+ en het gezelschap van de studenten. Zij lopen met hem weg!” De dochter van deze vaste gast woont in Zuid-Frankrijk en is vanwege de coronamaatregelen niet in staat haar vader op te zoeken. Tweedejaarsstudente Maddy van der Graaf maakte zich zorgen om Ton en besloot hem op te gaan zoeken. “Ik heb contact gehad met Max en zij vroeg of ik hem wilde bellen. Hij was meteen heel enthousiast om iets van mij te horen en wilde graag dat ik langskwam. Uiteindelijk mocht het van Max!” Natuurlijk hielden ze hierbij wel rekening met de veiligheidsvoorschriften. “Ton was zo blij dat ik er was! Ik kreeg een rondleiding van zijn huis en hij liet me het nieuwe Vitalis-appartement zien waar hij binnenkort naartoe verhuist”, vertelt Maddy.

Leuke stage

Maddy is eigenlijk per toeval bij Lokaal+ terechtgekomen: “Ik studeer voor sociaal-maatschappelijk werker en dit is eigenlijk niet mijn toekomstige doelgroep. Ik ga vooral werken met jongeren, verslaafden en daklozen. Toch dacht mijn loopbaanbegeleider dat het wel iets voor mij zou zijn.” Dat bleek een schot in de roos. “Het is veel leuker dan ik dacht! Ik dacht dat ik te emotioneel zou zijn om met oudere mensen te werken, maar dat valt heel erg mee. De gasten komen graag bij Lokaal+ en kunnen ook nog veel zelf. Je maakt kennis met veel verschillende mensen en de sfeer is heel goed. Ook de communicatie met Max is heel open en fijn.”

“Ik denk dat je in de praktijk zo veel meer kan leren dan uit een boek.” – Maddy van der Graaf, tweedejaarsstudente Sociaal-maatschappelijk Dienstverlener bij het Summa College

Waardevolle ervaring

Een andere waardevolle ervaring die Maddy opdoet bij Lokaal+ is het begeleiden van de eerstejaarsstudenten die er stagelopen. “Zo was er een eerstejaarsstudente die heel verlegen was. Ze zei eigenlijk altijd overal ‘ja’ op. Ik heb veel met haar gepraat en haar proberen te helpen hiermee. En op haar laatste dag durfde ze ineens duidelijk ‘nee’ te zeggen. Ze had zelfs een cadeautje voor me meegebracht om me te bedanken voor de steun. Voor mij gaat het heel natuurlijk om met mensen te praten. Bij Lokaal+ lopen veel verschillende mensen rond en daar leer ik heel veel van”, legt Maddy uit. Ze hoopt dan ook ondanks de coronamaatregelen haar stage bij Lokaal+ af te ronden.

Contact houden

Tijdens haar stage maakte Maddy kennis met vaste gast Ton. Ze ontwikkelden een sterke band: “In het begin wilde ik niet met hem samenwerken, omdat hij vanwege zijn dementie vaak in de war was of dingen vergat. Ik wilde niks verkeerd doen en vond het daarom lastig om ermee om te gaan. Toen ik toch met hem ging werken klikte het meteen. Hij wil overal over praten en het is ook een hele slimme man. Voor die twee minuten dat hij helder is wil ik al de hele dag bij hem zitten!” Nu ze Ton niet meer wekelijks ziet maakt Maddy zich dan ook zorgen om hem, vooral omdat ze weet dat zijn dochter ver weg woont. Vandaar dat ze in overleg met Max besloot een bezoek aan hem te brengen. “Hij was blij dat ik er was en het heeft me goed gedaan om hem te zien. Maar ik maak me ook zorgen om hem. Hij is veel aan het vergeten en erg in de war. Daarom hoop ik binnenkort weer contact met hem op te kunnen nemen”, vertelt Maddy. Uiteraard overlegt ze de mogelijkheden met begeleiders Max en Jolanda. En die zijn heel blij dat Maddy zo begaan is met Ton. Max: “Wat een goed initiatief! Die voldoende voor haar stage is dik gehaald!”

Lees meer over: Wijkleerbedrijf Lokaal+

Lokaal+

Lokaal+

Wat is er nou mooier dan een glimlach van oor tot oor op het gezicht van de mantelzorgers en ouderen toveren en ze een fantastische middag bezorgen? Bij het project Lokaal+ van de opleiding Verpleegkunde van het Summa College doen we dit iedere maandagmiddag. De...